Thursday, December 29, 2011

Handsome

Posted by atirah mutaza at 8:59 AM 0 comments
tadi aq g cafe nak jumpa die . time tu aq sampai dlu . after 2 minute mcm tu die dtang , aq tgok die dri jauh time tu HANDSOMEnya BOYFRIEND AKU . nak tahu tak knpa !! because die potong rambut . rambut baru die tu smart sngat

Monday, December 26, 2011

25 December 2011

Posted by atirah mutaza at 12:50 AM 0 comments
25 December 2011
My First Date with He
Mohd Rafi
<3
at Mid Valley  !!

Semalam best sangat coz dapat hangout dengan die . Walau pon dalam masa yang singkat tapi , setiap masa yang aq bersamanya sangat bermakna bagi aku . Seriously best sangat dapat jalan sama - sama dengan die . Sampai tak tahu nak cakap coz terlalu happy sangat . Tapi ade something yang aku menyesal , aku menyesal sangat coz tak ambik picture dengan die . Sedangkan aq bawa camera .
Hurm , sedih pown ade bila fikir balik .
Tapi tak pe larh maybe next time .

Tuesday, December 20, 2011

Malam Semalam

Posted by atirah mutaza at 4:52 AM 0 comments
Haii , nak tahu tak pasal malam semalam tak . Malam semalam aq turun ar cafe dengan dak umah , tiba-tiba ternampak fajar dengan girlfriend die mira . Dalam hati  ' OK FINE ' . huhu . Lepas tu lepas  aq makan , rafi suruh aq call . then die cakap nak jumpa tak , lepas tu aq pe ag ok je . aq lagi suka sebab biar fajar nampak yang aq nie boleh lupakan die , aq tak tunggu die n aq dah de owang laen . then rafi kata tunggu jap die nak mandi . sambil aq tunggu die nak datang aq ikut larh dak umah aq g jumpa kawan die dekat Block Bistari . after that rafi bagi tahu yang die dah de kat aq pown pe ag g arh kat cafe , sampai je cafe tengok-tengok rafi duduk meja yang berhadapan fajar . huhu , suka aq rafi duk situ coz biar fajar nampak . tapi masa aq lalu tepi fajar tu awek die bukan maen aq pandang aq siak , macam hawau je . lepas aq dah habis jumpa rafi tu junior aq de bagi tahu masa die pusing belakang yang fajar tu tengok aq , tapi masa junior aq pandang belakang cepat-cepat die pandang tempat laen . pelik jugak aq pesal ko pandang sembang je arh dengan awek ko tu . 


* Untuk pengetahuan kaw yang aku tak tunggu kaw pown , aq lerh lupakan kaw n aku ade owang laen dah larh .

Monday, December 19, 2011

Posted by atirah mutaza at 3:02 AM 0 comments
kenapa masa aq balik ambik result tu aq nmpak die .
hurm . aq bru je dpat lpakan die , tpi bila ternmpak die trus je tringat kisah lalu bersamanya .
sedih plak bila teringat blik kisah dulu . rindu pown ade . hurm 

Friday, December 2, 2011

Egooo .

Posted by atirah mutaza at 11:16 AM 0 comments
kaw nie kan kata suka aq nak kat aq tapi tak pernah nak faham aq .  ikut kepala otak kaw je . skit2 K BYE , tlong ar tension ag dibuatnya thu tak . tolong larh cuba untuk faham aq , kaw kata kaw syang aq jadi cuba larh faham aq . asyik aq je nak faham kaw , susah ar macam nie . lepas tu bila jdi pe2 bkan nak tnya ke ape ke terus fkir negatif n wat andaian sendiri . fadap ar aq dibuatnya , jgn smpai aq mula nak sayang n suka kat kaw terus rasa jadi tak suka tahu tak . jgan ar sampai mcam tu . erhhhh . dah ego pulak tu . iishh , susah klu owang yg mcam nie .

Tuesday, November 29, 2011

WAKE UP :(

Posted by atirah mutaza at 9:54 AM 0 comments
Tirah WAKE UP Tirah !!
kaw harus lupakan die walau ape pown .
die tak mungkin akan jadi milik kaw  , klu die muncul kembali pown mungkin hanya akan menyakiti hati kaw .tolong larh tirah jangan jadi perempuan bodoh yang merindui owang yang tak rindu pada kaw . buka larh mata kaw tu sikit . tolong larh lupakan die mulakan hidup yang baru . 

Sunday, November 27, 2011

EHEMM !!

Posted by atirah mutaza at 10:08 AM 0 comments
tadi aq pergi ke menara taming sari . masa aq duduk2 sambil tungu kakak aq n mak cik2 aq naek taming aq duduk dekat kerusi tu . tiba-tiba bila aq tengok arah kiri belah dean , aq ternampak lelaki sebijik rupa macam die . laki tu sebijik macam die . masa tu aq tengok je laki tu lama2 rupa2nya tu bukan die tpi owang laen . tapi muka laki tu sebijik macam die dengan jamnya sama pulak tu . tapi tu bukan owang yang aq sayang .
adakah aq nie terlalu rindukan  die sampai terbayang muka owang laen tu muka die . aq tak tahu ar . dah larh tiba2 time tu rasa sedih pown ade .  EHEMM !!

Tuesday, November 22, 2011

Nasi Lemak !!!

Posted by atirah mutaza at 2:48 PM 0 comments
This entry special for 
budak yang nama die 
Muhammad Iqbal .
hehehe 

awak nah dari hari tu tak habis-habis nak nasi lemak 
nie owang buat khas untuk awak Nasi Lemak .


hahahaha . 
lepas nie jangan mintak-mintak owang nasi lemak ag dah taw .
hehehehe

Dugaan Demi Dugaan

Posted by atirah mutaza at 2:04 PM 0 comments
Dugaan demi dugaan terpaksa aku harungi bagi setiap sem .
tapi paling banyak dugaan yang aku terpaksa tempuh masa aku sem 3 . 
macam2 masalah time sem 3 . hanya Allah saja yang tahu betapa seksanya aku time tu .
lepas satu, satu masalah yang datang , sampai masa nak final pown de masalah . 
betapa teruknya dugaan time tu . tapi Alhamdullilah setiap dugaan yang berlaku masa tu aku dapat harunginya walaupun betapa susahnya aku untuk menyelesaikannya .


aku cuma berharap sem yang akan datang nie , aku tak de masalah atau kurang masalah cuma yang ade pown hanya masalah2 kecik sahaja . aku cuma berharap je , tapi jika ia berlaku insyaallah aku mungkin akn harunginya dengan lebih tabah lagi . 


* setiap dugaan yang datang pasti ade hikmahnya .

Luahan Hati :'(

Posted by atirah mutaza at 1:22 PM 0 comments

kenapa kaw buat aku macam nie , bile kaw ade masalah je kaw cari aq .
masa tu aku cuba untuk melupakan kaw sampai aku buang nombor telefon kaw tapi kaw hadir n muncul balik dalam hidup aku .kaw buat aku jatuh cinta balik dengan kaw , kaw take care n caring terhadap aku .
kaw panggil aku sayang . sedangkan bende tu kaw membuatkan aku lagi sakit tahu tak . dalam masa yang sama kaw cakap kat aku yang kaw dah tak de ape-ape dah dengan awek kaw . ko kata kaw dah BREAK UP . time tu jujur aku katakan yang aku gembira dengar pe yang kaw  kata kan itu , tapi aku tak percaya coz sebelum nie kaw pernah berkatakan sebegitu jugak . tapi tengok-tengok kaw still lagi dengan that girl . 
kaw buat aku gembira balik bila kaw berhubung balik dengan aku tapi lepas tu bila kaw dah berbaik dengan awek kaw , kaw tinggalkan aku macam tu je . macam aku nie tak de perasaan aje . kaw tinggalkan aku dalam keadaan kaw terus senyap n bila aku message kaw , kaw kata biarkan kaw sendirian . 
aku bagi kaw sendirian , dalam masa yang sama masa tu macam - macam aku fikir kenapa kaw macam tu . tapi aku boleh agak nie mesti pasal awek kaw . then kenyataannya pe yang agak tu betul tu semua pasal awek kaw . sekali lagi kaw kecewakan aku . kaw hancurkan hati aku . aku sedih sangat time tu sampai aku tak tahan untuk  menitiskan airmata kerana terlalu kecewa sangat . time tu aku DOWN sangat-sangat . sampai aku rasa time tu yang semua laki kat dunia nie semua tak guna yang hanya tahu menyakit kan hati pompuan je . sampai macam tu sekali tahu tak . and untuk pengetahuan kaw setiap detik or saat pown aku tak pernah dapat lupakan kaw , aku pown tak tahu kenapa sampai macam tu . aku selalu tengok facebook kaw dengan awek kaw . aku sedih biler tengok picture kaw dengan awek kaw . hati aku hancur tahu tak :'(

Perit bila merindui owang yg tak rindukan kita :'(

Posted by atirah mutaza at 12:28 PM 0 comments
perit hati bila merindui orang yang sudah tidak merindui dan menyayangi kite seperti dulu lagi. seolah olah dye xpernah ade perasaan kat kite dulu. seolah olah kite tak pernah ada kenangan bersame same. seolah olah semua yg kite lalui dengan dye dulu tak bermakna langsung di hati dye. seolah olah tak pernah ade kite.

Thursday, November 17, 2011

Biar aku setia menjaga cinta mu

Posted by atirah mutaza at 7:07 AM 0 comments
setiap detik dan setiap saat  
aku tak pernah melupakan dirimu
aku pon tak tahu kenapa hati ini sangat susah sangat untuk melupakan dirimu
walau pown kau pernah menyakiti hati ku aku tetap menyayangi dirimu
walau pown aku dah ade pengganti tetapi tu semua tak dapat membuat kan diriku ini melupakan dirimu
walaupun aku cuba untuk lupakan kaw , tapi semakin kuat aku teringat pada kaw
aku terlalu menyayangi dirimu 
aku cuma nak kaw kurang kan hisap rokok , jagalah kesihatan kaw .
rokok tu merbahaya untuk kesihatan .
aku tak nak tengok kaw sakit 
aku ingin melihat dirimu gembira dan bahagia 
walau pun jiwa dan diriku ini sedih dan menderita 
walaupe pown perkenalan kita tak lama tapi aku akan sentiasa akan ingat yang kaw pernah hadir dalam hidup aku dan jua pernah ada n wujud dalam hati ku .

Sunday, November 13, 2011

Sakitt !!!

Posted by atirah mutaza at 11:19 AM 0 comments

sakitt !!! sakit sangat2 hati nie .

Cukuplah Hanya Sekali

Posted by atirah mutaza at 12:31 AM 0 comments
Cukup larh sekali diri ini dikecewakan .
aku dah tak sanggup lg dah untuk dikecewakan lagi sekali .
aku tak nak dianggap sebagai perampas n pegacau dlam perhubungan owang laen .
tolong larh jgan mempermainkan hati dengan perasaan owang , 
jika kaw tak jujur or ikhlas please larh jgn dekati diriku .
jangan menyentuh atau mengetuk hati ku ini .


Tuesday, November 1, 2011

Lelaki Idamanku : Dari hati seorang wanita. .

Posted by atirah mutaza at 8:03 AM 0 comments
cinta 2 300x199 Lelaki idamanku : Dari hati seorang wanita…
Lelaki Acuan Al-Quran
Ialah Seorang Lelaki Yang Beriman
Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu
Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menjaga Tuturkatanya
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya
Yang Sentiasa Berbuat Kebaikan Kerana Sifatnya Yang Pelindung
Yang Mempunyai Ramai Kawan Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang Bersifat Jembalang
Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menghormati Ibubapanya
Yang Sentiasa Berbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga
Yang Bakal Menjaga Keharmonian Rumahtangga
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan Isteri Mendalami Agama Islam
Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan
Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat
Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran Dan Mencontohi SifatRasulullah SAW
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya
Lelaki Acuan Al-Quran Tidak Pernah Membazirkan Masa
Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Yang Tidurnya  Lena Dengan Cahaya Keimanan
Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan
Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan
Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Mengingati Mati
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga
Meneruskan Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian
Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Tidak Mudah Terpesona
Dengan Buaian Dunia
Kerana Dia Mengimpikan Syurga
Di Situlah Rumah Impiannya
Bersama Wanita Acuan Al-Quran.

Dari bancian penduduk Malaysia 2009 golongan wanita melebihi lelaki dengan nisbah 5:1. Jadi banyaknya wanita dari lelaki di negara ini. Peratus wanita yang belum berkahwin juga meningkat kerana sibuk mengejar kerjaya sehingga terlupa memikirkan untuk mendirikan rumahtangga.
3222531065 570d1c07e41 300x225 Lelaki idamanku : Dari hati seorang wanita…
Dari segi ekonomi banyak wanita menyertai perniagaan berbanding lelaki. Di pusat pengajian tinggi pun ramai penuntut wanita berbanding lelaki. Jika kita ambil contoh di sekolah berbanding guru lelaki dan wanita, yang banyaknya guru wanita. Di sekolah tempat isteriku mengajar, banyak andartu yang masih belum berkahwin. Mungkin tiada jodoh lagi ke? atau terlalu memilih calon suami kerana ingin mendapat lelaki pilihan. Takut-takut umur mencecah 50 tahun baru nak bertemu jodoh.

Mungkin lelaki akan pupus atau kurang jumlah jika di hospital bersalin di seluruh Malaysia, banyak bayi perempuan dilahirkan berbanding bayi lelaki. Di akhir zaman nanti golongan wanita melebihi lelaki. Walaupun jumlah wanita melebihi jumlah lelaki, golongan wanita bukan jenis tangkap muat dalam memilih lelaki sebagai teman hidup. Ada kalanya ibubapa pening kepala dengan anak-anaknya dalam soal memilih jodoh. Terlalu memilih. Ada saja yang tak berkenan dihati.

Lelaki yang sempurna terlalu kurang, Jika penampilannya kacak sangat pun risau juga golongan wanita nak buat suami. Takut-takut dapat suami “Romeo”. Makan tak habis, merana diri dengan lelaki begini. Tapi carilah lelaki yang sederhana kacaknya dan bertanggungjawab dalam urusan rumahtangga, pada anak-anak dan yang penting sekali cari yang lelaki beriman dengan Allah SWT. Ciri-ciri lelaki idaman anda adakah yang begini mengikut pilihan anda! Semuga anda bertemu dengan lelaki pihan anda.

Inilah sebahagiaan sifat lelaki yang didambakan oleh seorang wanita…. Mungkin untuk menjadi seorang lelaki seperti yang diimpikan adalah kita tidak mampu melakukan. Kerana telah fitrah manusia tiada yang sempurna kejadiaan walaupun kita sebagai manusia adalah yang sebaiknya ciptaan. Namun tidak salah rasanya kita cuba menjadi 50 peratus atau lebihseorang lelaki yang mempunya ciri2 lelaki impian..
al quran yang mulia 1 300x199 Lelaki idamanku : Dari hati seorang wanita…


Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya…
Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…
Dialah lelaki idaman saya…


Apabila Lelaki Meminati Wanita

Posted by atirah mutaza at 8:02 AM 0 comments

Pernahkah anda merasai perasaan ini, anda meminati seseorang dalam diam. Hati anda ingin mendekatinya namun malu. Asal dapat memandang dari jauh sudah memadai. Tentu ada di kalangan kita pernah merasai perasaan ini tetapi bagaimana pula pihak satu lagi, adakah dia juga meminati anda? Cuba lihat artikel di bawah.
1. Memerhati Dalam Diam
Perasaan untuk mengenali seseorang sudah pasti wujud dalam diri lelaki mahu pun wanita. Kadang-kala perasaan ini datang dan pergi dengan sendirinya. Kebiasaannya, hal memerhatikan di dalam diam ini membawa kepada dua perkara, dia berani atau tidak menegur anda dan adakah hubungan ini dapat diteruskan atau tidak. Semuanya bergantung kepada keberaniannya.
2. Mula Menegur
Ini adalah langkah pertama dalam perkenalan bila seseorang itu berani menegur. Mungkin tegurannya nampak remeh dan anda berasa sedikit pelik, tetapi itulah cubaan untuk mengenali. Bagi anda yang diminati, anda mungkin boleh menjawab pertanyaannya dengan bersahaja, berbual dengan teruja dan sebagainya bergantung kepada sejauh mana anda mahu mengenalinya. Namun awas, jangan sesekali berkasar jika dia bertanya dengan lembut kerana menyakiti hati seseorang bermakna anda cuba mencari musuh dengannya. Kadang-kala bila hati sakit, macam-macam boleh terjadi.
3. Sentiasa Ingin Dekat
Biasanya, bila kita meminati seseorang, kita akan sentiasa cuba mendekatinya malah ada yang berani mengekori ke mana saja kita pergi. Perasaan ini sebenarnya normal kerana mahu memastikan orang yang diminatinya berada dalam keadaan selamat. Bagi anda pula, janganlah berasa pelik jika didekati atau diekori dalam diam. Namun dalam masa yang sama, anda harus berwaspada kerana kita tidak mengetahui niat seseorang. Adalah lebih baik anda berhati-hati dalam menangani hal ini.
4. Mengajak Keluar
Ini adalah langkah seterusnya bila anda meminati seseorang. Selain sikap ingin tahu yang mendalam, anda juga tentu mahu mengenalinya dengan lebih rapat. Tentu saja anda mahu mengajaknya keluar sambil bertukar-tukar cerita. Di sini anda perlu lebih berhati-hati. Bermacam-macam perkara buruk boleh berlaku apatah lagi si dia baru dikenali. Sebaiknya jika ingin keluar ambil pendekatan keluar ke tempat ramai orang dan jangan sesekali bersetuju mengikutnya balik ke rumah.
5. Sering Menelefon
Lumrah hati, apabila kita menyenangi seseorang biasanya kita ingin terus dekat kepadanya. Lantaran itu kita akan berusaha mendapatkan nombor telefonnya dan mahu berbual dengannya. Bila hati sudah suka, apa pun sanggup dilalui termasuklah bil telefon yang melambung tinggi.
6. Memilih Untuk Berkahwin
Tidak semua perkenalan diakhiri dengan perkahwinan jika anda tidak serius tentang hubungan ini. Ada sesetengahnya menyukai seseorang itu hanya sebagai kawan sahaja dan ada yang serius hingga ke jinjang pelamin. Bagi anda, pilihan itu ada di tangan sendiri. Jika betul dia jodoh, terimalah atau jika tidak, bersedia jugalah menerimanya.

Saturday, October 22, 2011

M.A.K

Posted by atirah mutaza at 10:27 AM 0 comments
Orang kata aku lahir dari perut mak...
(bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak

Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati....... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma...... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak

Aku selalu teringatkan ..... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku...... mak

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak
Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari..... mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.... emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila.... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?

mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya..........

Tapi kalau mak sudah tiada..... .....

MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
sayangi ibu kita... :-)

Friday, October 21, 2011

Bila perempuan menangis

Posted by atirah mutaza at 1:49 PM 0 comments
Pernahkan anda tertanya-tanya kenapa seorang perempuan menangis hanya kerana seorang lelaki? Mungkin sebab anda sudah terbiasa dengan auta bahawa perempuan memang suka menangis...

Seorang perempuan takkan menangis dengan mudah, tetapi hanya apabila dia mula menyintai anda, dia mula merendahkan egonya untuk anda semata-mata kerana anda.
... ...
Apabila dia menangis di hadapan anda,
Apabila dia menangis kerana anda,
Pandanglah matanya,
Bolehkan anda rasakan apa yang dia rasa?
Pernahkah anda CUBA untuk memahami apa yang dia rasa?
Fikirkan…
Berbaloikah dia menangis,
Dihadapan anda,
Hanya kerana anda?

Dia menangis bukan kerana dia lemah,
Dia menangis bukan kerana dia kasihan atau simpati,
Dia menangis,
Kerana dia tidak lagi mampu untuk menangis didalam hati,
Kesedihan yang dirasainya menjadi semakin berat untuk disimpan.

Guys,
Cuba ambil masa untuk berfikir,
Jika si dia menangis hanya kerana anda,
Mungkin sudah tiba masanya anda fikir kembali di mana silap anda,
Kerana hanya anda tahu jawapannya.

Fikirkan,
Kerana suatu hari nanti,
Ianya mungkin terlalu lambat untuk menyesal,
Atau terlalu lambat untuk mengucapkan “maafkan saya…”

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda membiarkan dia menangis keseorangan. Beradalah disisi dia, menemani dia, kerana dialah yang akan setia dengan anda sehingga akhir hayat anda.

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda meninggalkan dia selagi dia masih memerlukan anda. Kerana anda akan merosakkan hidup dia.
Posted by atirah mutaza at 1:45 PM 0 comments
♥♥ Bila ada yang sayang, JANGAN LUKAI HATINYA.
♥♥ Bila ada yang cinta , JANGAN KAMU TITISKAN AIR MATANYA.
♥♥ Bila ada yang menanti , PASTIKAN KAMU KEMBALI.
♥♥ Bila ada yang setia, LAKUKAN YANG SAMA.
♥♥ Bila dia pergi, PERGILAH KEJAR DIA SLAGI MERASA DIA BEERTI.
... -> Kerana bila dia tiada di sisi , KAMU AKAN SUNYI DAN SEPI — di Dalam hati.

Sunday, October 9, 2011

RAHSIA DISEBALIK CIUMAN LELAKI

Posted by atirah mutaza at 7:10 AM 0 comments
Setiap ciuman dr sorg lelaki mpunyai maksud & rahsianya sdiri...nak tahu...jom baca info di bawah ni:

♥ Ciuman atau Kucupan pada Tangan
Jika seorang lelaki mencium belakang tangan anda, itu tandanya si dia
menyanjung dan menghormati anda. Lelaki atau sesiapa sahaja yg bersopan
akan mengucup orang yg dihormati dan disanjunginya pada bahagian belakang
tangan orang yg berkenaan. Ini biasanya dilakukan oleh seorang anak
terhadap ibu bapanya, seorang bawahan ke atas atasannya, seorang murid
terhadap gurunya dan seterusnya.... Jarang berlaku seorang lelaki
mengucup tangan pasangan wanitanya, apatah lagi seorang suami kepada
isterinya. Jika berlaku juga sedemikian, itu menandakan si lelaki
berkenaan benar-benar menyanjungi dan menghormati wanita tersebut sebagai
seorang yg istimewa dalam hidupnya.

♥ Ciuman di Dahi
Selalu juga kita saksikan seorang lelak mencium pasangan wanitanya di
dahi. Apakah tandanya? Jika anda pernah dihadiahkan sebuah kucupan di
dahi itu tandanya si dia begitu kasih terhadap anda. Dan kasihnya begitu
kudus. Anda dapat berasakan getaran kasihnya pada anda begitu syahdu.

♥ Ciuman Sayang
Jika pasangan anda mengucup anda di pipi, itu tandanya si dia sayang
pada anda. Malah jika anda sedang marah dan dia tiba2 mencium pipi anda,
itu maknanya dia tetap sayang pada anda walaupun apa yg terjadi. Malah
ciuman sayang di pipi sering dihadiahkan oleh sang suami kepada isteri
dalam suasana gurau senda dan ceria. Begitu juga apabila suami baru
pulang dari kerja atau berjalan jauh, satu ciuman di pipi menandakan dia
sayangkan anda, rindukan anda dan cintanya pada anda terus bersemi.

♥ Ciuman Cinta
Saat anda sedang berdiri, tiba2 suami anda datang sambil memegang kedua
pangkal lengan anda. Lalu anda dan dia saling berhadapan sehingga wajah
anda bertembung dengan wajahnya.Lalu sebuah kucupan hinggap di bibir
anda. Itu tandanya sebuah ciuman cinta sedang ditebarkan. Anda tetap
dicintainya, bahkan kian hangat sehangat ciuman yang terhinggap.

♥ Kucupan dari Belakang
Pernahkan anda dikejutkan oleh suami anda dengan kucupan dari arah
belakang? Contohnya sedang anda sibuk mencuci pinggan, tiba2 pasangan
anda menerpa dari arah belakang dan mengucup tengkuk dan pipi anda. Ini
menunjukkan betapa pasangan anda begitu geram terhadap anda. Dan anda pun
terasa terngiang bulu roma di saat itu. Namun anda patut berasa senang
hati kerana tahu tahu betapa dia terngidamkan anda!

♥ Kucupan Lutut
Hah! Betapalah lelaki ini telah rebah ke kaki anda. Benar, jika anda
terjumpa lelaki yg sanggup mencium lutut anda, biarpun masih beralaskan
pakaian, itu tandanya sudah teruk benar minatnya terhadap anda. Dalam
hal ini, mudah pula anda mengambil kesempatan kerana dia akan tunduk pada
setiap kemahuan anda.

♥ Ciuman Di hujung Kaki
Ia amat jarang dilakukan oleh kebanyakan dari kita melainkan dalam
sesetengah budaya dan adat resam India. Jika ada juga lelaki luar
melakukannya , ia kira sudah luar biasa. Perlakuan ciuman di hujung
kaki yang bukan kerana adat, itu petanda si lelaki berkenaan sudah
terlalu merendah diri dan terlampau memuja anda.Anda boleh menganggap si
dia boleh diperlakukan apa saja oleh anda. tapi, tengoklah juga. Lelaki
pandai berlakon dan mungkin dia cuma melakonkan saja utk mendapat
perhatian anda sedang hakikatnya tidak boleh diperlakukan seperti yg anda
tafsirkan. Apa pun, kucupan sedemikian tidak seharusnya dilakukan.

p/s: mana satu ciuman yg selalu anda terima dr boy atau suami anda???

Friday, October 7, 2011

Posted by atirah mutaza at 12:36 PM 0 comments

Masih terbayang di ruangan mataku
Saat indah bersamamu dulu
Masihku ingat janji manismu
Bertakhta di hatiku..
Di kala itu engkaulah bintang
Menyuluh malam yang kegelapan
Tetapi kini tiada lagi
Tinggal aku sendiri
Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan
Semua kepahitan
Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan..
Dipermainkan olehmu
Sia–sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncaknya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata..
Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan
Semua kepahitan
Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan..
Dipermainkan olehmu
Sia–sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncaknya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata..

MENEROPONG 35 NALURI LELAKI

Posted by atirah mutaza at 10:22 AM 0 comments
1. Ada kalanya lelaki lebih gemar mengamalkan sikap berdiam diri. Jadi, jangan ambil hati bila kata-kata dan perbuatan anda tidak dihiraukan.

2. Lelaki memang suka memandang wanita lain meskipun anda ada di sisi, tapi itu bukan bermakna mereka merancang untuk curang.

3. Jangan mencela pakaian kegemaran mereka kerana ia lambang personaliti sukar diubah.

4. Lelaki tidak suka keluar membeli sambil bersiar-siar. Jika inginkan sesuatu mereka akan terus membelinya.

5. Mudah berasa puas hati dan bangga dengan pencapaian kaum mereka.

6. Lelaki tidak suka wanita menangis di hadapan mereka kerana tangisan itu umpama sebuah ugutan.

7. Jangan sesekali merungut mengenai tiada lagi lelaki yang baik di dunia ini ketika anda dikelilingi lelaki.

8. Lelaki tidak akan percaya jika anda katakan wang tidak penting buat anda.

9. Kata cinta yang diucapkan bukan bermakna semua hutang anda akan dilunaskan.

10. Bertenang dan mereka akan faham apa yang anda kata dan ingini.

11. Mereka suka melihat anda gembira, tapi tidak tahu cara untuk menggembirakan hati anda.

12. Ceritakanlah masalah anda kepada mereka jika mahu menyelesaikannya. Tapi jangan harap mereka akan bersimpati seperti yang sahabat wanita anda lakukan.

13. Lelaki suka bersikap spontan, jadi tolonglah mereka untuk melakukan sesuatu dengan perancangan yang lebih teliti.

14. Ingatlah! Cara terbaik untuk menambat hati lelaki adalah melalui perutnya.

15. Jangan cabar mereka untuk bertumbuk dengan lelaki lain untuk diri anda. Kerana mereka benar-benar akan melakukannya.

16. Fahamilah bahawa lelaki bersikap single-minded dan hanya boleh melakukan satu perkara sahaja pada suatu masa.

Test Kekuatan <--Anda Rasa Anda Kuat? Klik Untuk Lihat Kekuatan Anda
Reka Sukan <--Cipta Sukan Je. Dapat Free RM50,000
17. Wanita sering mendambakan kejutan daripada pasangan mereka. Tapi tahukah anda lelaki juga mengimpikan perkara yang sama.

18. Jangan sesekali bertaruh tentang lelaki, kerana lambat-laun dia pasti akan mengetahuinya.

19. Elak bercerita tentang kekacakan atau kebaikan bekas teman lelaki kepada pasangan kerana itu akan membosankan mereka.

20. Lelaki suka berterus terang. Mereka akan berkata mengenai sesuatu secara terang-terangan berbanding wanita yang suka memendam rasa.

21. Bukan hanya berterus terang, lelaki juga menyampaikan apa yang ingin diluahkan secara langsung berbeza perempuan yang lebih gemar berkias tentang sesuatu.

22. Lelaki tidak akan menerima pertolongan sewenang-sewenangnya daripada pasangan hanya kerana ingin menjaga maruah diri.

23. Jika mereka memperkatan tentang perkara yang mengandungi dua makna dan salah satu daripadanya membuatkan anda sedih atau marah. Percayalah mereka sebenarnya tidak bermaksud untuk melukakan hati anda.

24. Pilih salah satu, buat kerja ikut cara sendiri atau ajar dirinya untuk ikut kemahuan anda. Jangan kedua-duanya.

25. Lelaki memang khusyuk bila menonton televisyen, jadi jika anda ingin berkata sesuatu pada mereka, katakan pada waktu iklan. Hanya pada masa itu sahaja mereka akan mendengar percakapan anda.

26. Paling tidak disukai lelaki ialah mendengar dan menerima arahan. Biar sepenting mana pun anda, mereka tetap tidak menyukainya.

27. Jangan menyembunyikan apa-apa daripada pasangan anda, jika tidak mereka akan berlagak bodoh bila berlaku sesuatu.

28. Usah jadikan pasangan umpama dadu yang boleh dilambung sesuka hati anda kerana mereka pantang dibuat sedemikian.

29. Jangan sesekali berkata anda ingin berpisah dengan teman lelaki dan mentertawakannya apabila dia percaya dengan kata-kata anda. Merka tidak menyukainya kerana itu bukanlah bahan lawak.

30. Saiz bukan ukuran dalam bercinta kecuali bagi lelaki yang tidak menghargai hubungan.

31. Jangan pertikai bila kekasih memuji kecantikan anda. Sebab kalau anda tak cantik masakan mereka mahukan anda.

32. Jika anda tidak bersedia untuk berbicara tentang sukan, ketenteraan dan politik, lebih baik jangan bertanya tentang apa yang ada dalam fikiran pasangan anda.

33. Lelaki suka jika pasangan dapat menyuarakan perasaan atau pemikirannya dengan jelas tanpa perlu ayat berbunga-bunga kerana mereka tidak memahaminya.

34. Tidak semua lelaki mampu mengingati tarikh-tarikh penting seperti ulang tahun perkahwinan, hari lahir dan sebagainya. Kiranya mahu ia diingati, tandakan di kalendar.

35. Mudah lupa. Apa yang dikatakan oleh lelaki hanya akan mereka ingati dalam tempoh tujuh hari sahaja. Lebih dari masa itu? Lupakan sahaja.

MEMAAFKAN DAN MELUPAKAN

Posted by atirah mutaza at 10:19 AM 0 comments
♥ Memaafkan dengan Ikhlas

Kebanyakan individu memaafkan musuh mereka kerana tidak mahu menyimpan dendam dan membiarkan denam memusnahkan diri mereka. Namun, dalam masa yang sama hati mereka tidak ikhlas untuk memaafkan. Akibatnya, mereka masih sering mengingati peristiwa lalu dan sukar melupakan segala kejadian yang berlaku. Justeru, apabila anda mengambil keputusan untuk saling bermaaf-maafan berusaha untuk melakukannya dengan seikhlas mungkin.

♥ Maaf bukan Mainan

Perkataan maaf itu cukup mahal harganya, Ia bukan suatu kata yang boleh dilafazkan dengan sesuka hati atau sekadar menyedapkan hati orang yang mendengarnya. Sekali mengucapkan kata maaf maknanya anda telah bersedia untk melupakan segala kepahitan yangb erlaku serta membuka lembaran baru dalam kehidupan. Dengan cara itu, hati akan menjadi lebih tenagn dan bersedia untk benar-benar memaafkan dan melupakan apa yang terjadi.

LELAKI VS WANITA : EGO SIAPA LAGI TINGGI ??

Posted by atirah mutaza at 10:06 AM 0 comments
Ego memberi makna : persepsi seseorang tentang harga dirinya, yang seterusnya mempengaruhi keyakinan dirinya.

Keegoan pula bermaksud : perihal mementingkan diri sendiri

So ego perlu ke ada pada lelaki sahaja sedangkan keegoan itu bermaksud mementingkan diri sendiri. Sebagai wanita Qila rasa kita juga memerlukan ego untuk protect diri kita. Tak salah mementingkan diri sendiri betul tak? Tapi lihat pada tempat dan keadaan jugak la. Sesetengah orang mungkin berkata :

" Lelaki perlu untuk ego untuk maruah diri sendiri. Perempuan kalau ego dia tunjuk belang, besar kepala"
Habis tu wanita tidak punya harga diri kah? Sebenarnya salah persepsi orang mengenai perempuan yang ego. Mungkin tidak ramai wanita yang tinggi egonya. Malah tak salah kalau Qila kata setiap insan memang ada ego. Cuma tahap keegoannya tinggi atau rendah sahaja. Qila mengakui Qila memang ego dan keras kepala. Yelah,kalau benda tu kita tak buat tak kan kita nak admit kita buat betul tak?

Tak besar mana pon ego wanita ni cuma apabila seorang wanita tu ego mungkin orang akan kata " Kau ni ego tinggi kalah jantan" padahal benda yang kita ego tu untuk protect diri sendiri. Apa yang di maksudkan protect diri sendiri? Apabila orang bertanya kan nombor telefon sebagai contoh. Tak semua orang kita perlu bagi no telefon betul tak? So tak salah kan ada ego di situ? Ego ni luas. Dalam semua keadaan kita boleh ego.

Ambil contoh lain. Dalam percintaan. Kita sayang kan orang tu tapi kita tidak tunjuk, kita tak cakap pada dia bahawa kita sayang kan dia sangat. Tetapi adakah dalam percintaan kita perlu kata pada dia hari-hari " Sayang, I love you" atau "I sayangkan you sangat". Pada mulut cakap tapi tidak pada perbuatan. Ego juga tu betul tak? Better tak payah cakap tapi bukti kan pada dia yang kita sayangkan dirinya seikhlas hati.

So sekarang pada pendapat korang. Wajarkah wanita ni ego atau better lelaki sahaja yang ego? Fikir-fikir lah yea, SELAMAT BERAMAL =)

MARAH TANDA SAYANG, BENCI TANDA RINDU

Posted by atirah mutaza at 9:48 AM 0 comments
Seringkali kita tersalah mentafsir apa yang ada dalam hati mereka bila mereka sedang memarahi atau lebih tepat saya katakan menegur kita. Seringkali kita menjauhkan diri apabila dimarah kerana berkecil hati apabila ditegur.

Saya suka dengan quote ini, kerana seringkali kita berfikiran negatif bila kita dimarahi dan terus membuat konklusi tanpa kita selidiki. Cuba sekali, selepas dimarah mahupun diherdik kita duduk sejenak dan berfikir mengapa kita dimarahi?

Sentiasa positif, kenapa kita dimarahi. Seteruk mana diherdik ayah, sesakit mana dileteri ibu, sebenci mana ditegur rakan, setakut mana ditengking guru. Ingat mereka sentiasa ada alasan tersendiri untuk memarahi dan menegur. Seseorang tidak akan menegur tanpa sebab yang kukuh. Mungkin kerana sikap kita yang negatif membuatkan mereka bertafsiran seperti itu. Marah tanda mereka benar-benar ingin kita berubah dan benar-benar mengambil berat terhadap kita.

Jangan sesekali anda membenci, kerana sejauh mana anda membenci pasti dia selalu bermain difikiran anda bukan? Setiap kali membenci, setiap kali itu anda memikirkan mereka. Hampir seluruh waktu anda habiskan untuk mengingat mereka.

Jangan cepat kita rapuh, jangan cepat membuat rumusan. Sebaliknya berfikirlah mengapa mereka marah dan menegur. Sudah pasti ada kesalahan yang kita lakukan dan perlu kita perbaiki supaya tidak di pandang serong oleh yang lain. Bencilah jika kita rasa itu terbaik kerana setiap kali kita membenci mereka akan tetap kita fikirkan.

p/s: Namun ingat, jangan sekali biarkan ego mengatasi diri.

Thursday, October 6, 2011

Kenapa Kita Jauh ?? Saya Rindu Awak.

Posted by atirah mutaza at 6:35 AM 0 comments
♥ PERCAYA PADA PASANGAN

Apabila berjauhan dengan pasangan, kita hendaklah percaya dengan si dia. Pentingnya sikap saling mempercayai dalam berpasangan ini berasaskan kepada tunjangnya iaitu kesetiaan.

Percayalah pada si dia yang dia akan setia dan masih menyayangi anda walaupun berada jauh beribu-ribu kilometer jaraknya.

♥ SETIA WALAUPUN JAUH

Memang pelbagai dugaan yang akan dihadapi apabila berjauhan. Ketika berjauhan, anda akan terasa sunyi kerana orang yang selalu kita jumpa, tiba-tiba kini jauh dari mata.

Apabila berjauhan, hati menjadi sunyi dan pelbagai perasaan timbul di hati. Ketika inilah kawan menjadi penyeri. Namun begitu, walaupun anda masih mempunyai kawan, kawan hanyalah kawan. Ceria bersama kawan tidak sama dengan ceria apabila bersama dengan orang yang anda sayang. Di sini, ada yang kecundang.

Ada yang berpasangan dan menjalin hubungan dengan kawan disebabkan terasa sunyi. Fikirkanlah, apa perasaan pasangan apabila mendapat tahu yang anda tidak setia? Letakkan diri anda di tempat dia. Adakah anda akan gembira dan suka jika dibuat demikian?

♥ BERJUMPA WALAUPUN SEKETIKA

Jangan jadikan jauh itu sebagai alasan. Cinta perlukan komitmen. Cinta juga adalah tanggungjawab. Walaupun jauh, cuba cari masa untuk berjumpa dengan si dia.

Andai kata si jejaka duduk jauh di pantai timur misalnya manakala si gadis tinggal jauh di selatan, cuba cari masa yang sesuai untuk berjumpa.

Paling tidak pun apabila ada cuti panjang menjelang. Janganlah tidak berjumpa langsung. Sudah pasti rindu di hati akan semakin memberontak apabila berjauhan.

Jadi, apabila ada kelapangan itu, rancanglah untuk berjumpa. Sudah pasti ini akan mengeratkan lagi hubungan dan dapat mengurangkan rasa rindu.

♥ BERTANYA KHABAR

Setiap malam sebelum tidur kalau boleh cuba hubungi si dia untuk bertanyakan khabar. Buat secara selang seli. Hari ini anda yang hubungi dia dan esok giliran dia pula. Dengan cara ini, baru sama-sama berasa susah dan senang.

Jangan mengharapkan si dia saja yang akan menelefon. Sudah pasti dia akan berasa sukar untuk menghubungi anda jika dia saja yang perlu hubungi. Memang cinta perlukan komitmen tetapi ia akan menjadi sukar apabila sebelah pihak saja yang memberikan komitmen. Untuk itu, sama-samalah membantu dalam membina percintaan ini.

♥ MENYAMBUT ULANG TAHUN BERSAMA

Sekiranya tidak sibuk, cuba sambut ulang tahun bersama-sama. Sekiranya sambutan hari ulang tahun itu jatuh pada hari bekerja, sambutlah bersama-sama pada hujung minggu selepas itu.

Luangkan masa bersama untuk seketika, sudah pasti dapat menggembirakan antara satu sama lain. Walaupun perjumpaan itu hanya sementara, kenangan ketika berjumpa bersama-sama sambil menyambut hari ulang tahun sudah pasti akan terpahat kukuh di hati.

Mungkin anda akan tersenyum sendirian apabila mengenangkan kembali kenangan manis sebegitu.

♥ JANGAN JADIKAN JARAK JAUH SEBAGAI PEMUSNAH

Cinta jarak jauh memang sukar. Memang meronta-ronta hati bila mana rindu itu datang. Apabila keseorangan, sudah pasti kita akan terasa sangat kerinduan itu.

Tetapi ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta. Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan anda lebih bersemangat untuk meneruskan cinta itu.

Apapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang. Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia. Apabila jauh, anda akan merasa rindu bukan? Jadi jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik, cuma ia salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang dan mengajar untuk menjadi seorang kekasih yang setia.

Ramai orang tahu apa makna ‘putus kasih’ dalam perhubungan. Ada di kalangan anda yang pernah berpisah dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika itu.

Semuanya dirasakan seakan hidup ini tidak bermakna. Berjurai air mata dikeluarkan dan pelbagai memori indah saat bersama dengan pasangan anda hadir dalam minda waktu itu. Tetapi semuanya tidak berguna lagi kerana dia bukan lagi pasangan anda.

Cinta itu KOMITMEN.

Posted by atirah mutaza at 6:32 AM 0 comments
Cinta, tak boleh main-main. Cinta perlu komitmen. Bukan main campak buang semacam. Perlu dirancang dan dilaksana sebaik mungkin.

Tak bolehlah nak bergaduh, paksa-paksa dan mengabaikan tanggungjawab pada pasangan. Untuk yang dah berkahwin, nafkah wajib dipenuhi. Amanah sebagai suami isteri kena ditunaikan sebaiknya. Komited sebagai suami yang mithali, ummi yang solehah, agar dapat melahirkan anak-anak yang afiq, yang arif, yang anis, yang santun. Menjadikan rumahtangga dipenuhi mahabbah, mawaddah dan sakinah

2. Cinta itu intuitive: NALURI.

Cinta itu sifatnya naluri. Apa tu orang kata, "cinta itu di hati". Bercinta yang hangat bila kita dapat merasai apa yang dirasai oleh orang yang kita sayang.

Jika taknak disakiti, kita tak menyakitkan hati orang lain. Jika nak disayang, kita akan memberi kasih sayang seluhurnya. Jika ada rasa bimbang, seringnya kita akan dapat merasa. Macam cinta ibu pada anak-anak. Sering mereka dapat rasa apa yang anak-anak mereka buat, yang baik atau tak baik untuk anak-anak, kan?

3. Cinta itu sebahagian nature: FITRAH

Cinta itu fitrah. Betul. Bila Nabi Adam dicipta, baginda rasa kesunyian. Allah ciptakan Hawa sebagai peneman. Rasa ingin disayanagi dan menyayangi tu fitrah manusia. Yang perempuan minat pada seorang lelaki. Ada lelaki jatuh cinta pada seorang wanita. Cinta itu benar dan suci.

4. Cinta sering terletak di puncak: TOP

Bila ada rasa cinta, kita akan sama-sama bekerjasama, saling mengasihi. Itulah nilai yang mengikat kita semua untuk terus bersatu. Sekuat cinta Tuhan yang memberikan pelbagai nikmat hidup, cinta itu di puncak kehidupan.

5. Cinta itu sifatnya ALTRUISTIC.

Apa tu?? Aa, altruistik maknanya melebihkan orang lain dari diri sendiri. Dalam lughah disebut al-itsar. Wah, erti pengorbanan di sini. Bak kata Ustaz Hasrizal, makna hidup pada memberi. Bila cinta, kita sanggup berkorban untuk yang kita cinta dan kasihi.

Bila ada niat untuk membahagiakan yang lain, maka kita akan usahakan yang terbaik untuk memenuhi kehidupannya dengan bahagia dan sempurna. Kata Abang Ed, bila kita tolong orang, Allah akan membantu kita, menambah nikmat untuk kita. Indahnya.....

BREAK !!APA NAK BUAT??

Posted by atirah mutaza at 6:31 AM 0 comments
1. Banyakkan berdoa dan bersabar - Memang ayat ini merupakan ayat yang biasa anda dengar. Kalau anda menceritakan masalah anda kepada rakan anda mengenai hal ini, mereka pun akan berkata sedemikian. Anda perlulah bersabar. Mungkin si dia bukan jodoh anda. Mungkin ada seseorang yang lebih baik dan lebih sesuai untuk menjadi teman hidup anda. Anda hanya perlu bersabar dan nantikannya.

2. Makan coklat - Mengikut kajian dan beberapa artikel yang pernah saya baca, coklat dapat menenangkan seseorang. Jadi untuk menenangkan diri anda, anda makanlah coklat. Kalau tidak pun, anda makanlah aiskrim. Aiskrim juga dapat menenangkan diri anda yang sedang bercelaru itu. Tetapi bagi mereka yang takut akan gemuk kerana makan coklat atau aiskrim ini, anda boleh ikut tips yang seterusnya. Tapi kenapa anda takut gemuk ye? :p

3. Luahkan kepada kawan rapat - Saya percaya setiap orang mempunyai rakan karib. Rakan karib yang saya maksudkan di sini bukanlah bekas kekasih anda itu tetapi rakan baik anda yang dapat anda kongsikan masalah anda ini. Ceritakan masalah tersebut pada dia dan luahkan segalanya. Ini dapat mengurangkan rasa tertekan dan selain daripada itu, ia dapat memberikan peluang untuk rakan baik anda itu untuk memberikan pendapat dan kata-kata nasihat beliau.

4. Berhibur - Buatlah sesuatu yang dapat menghiburkan hati anda. Menyanyi ke, bermain game ke, tengok wayang dengan rakan-rakan ke, ape ke. Apabila anda berhibur, anda akan berasa gembira dan terlupa sebentar akan masalah anda itu.

5. Tidur - Kalau susah sangat, lebih baik anda tidur. Dalam nangis teresak-esak itu, anda akan berasa penat dan akhir sekali anda akan tertidur. Apabila anda terjaga dari tidur, diri anda akan berasa segar dan pemikiran anda lebih terbuka untuk menerima apa yang telah berlaku. Analoginya adalah sama pada budak kecil yang menangis yang menginginkan sesuatu. Budak kecil itu akan menangis dan menangis dan apabila sudah puas menangis, budak kecil itu akan terlena dengan nyenyaknya. Apabila terjaga dari tidur, dia akan terlupa dan tidak kisah dengan benda yang dia inginkan pada sebelumnya.

‎3 CARA merawat HATI yg LUKA

Posted by atirah mutaza at 6:30 AM 0 comments
Menangis- Menurut kajian, cara luahan hati atau perasaan yang terbaik adalah dengan menangis. Mungkin anda kelihatan sangat teruk untuk beberapa hari mengikut jenis kekecewaan yang anda alami. Teruskan dengan tangisan anda tetapi pastikan ia tidak mengambil masa yang terlalu lama. Pasti selepas anda sudah puas menangis akan berlaku perubahan yang ketara di dalam kehidupan anda. Anda seharusnya perlu untuk melakukan sesuatu yang mampu untuk membahagiakan daripada meratapi kesedihan yang dialami.

Luahkan perasaan dengan kenalan yang rapat- Suatu kekecewaan yang dialami tidak seharusnya dipendam, sebaiknya ia perlu diluahkan. Luahkan perasaan terhadap orang yang anda percayai. Jangan pendamkan perasaan sehingga ia mampu untuk mempengaruhi anda melakukan tindakan yang tidak sepatutnya. Menurut kajian terhadap mangsa yang pernah cuba untuk membunuh diri, lebih 80% bersetuju bahawa mereka tidak meluahkan perasaan mereka kepada orang lain. Antara alasan mereka adalah kerana tidak mempunyai mana-mana perhubungan yang rapat dan tidak mahu menyusahkan orang lain. Ia sememangnya satu tindakan yang salah sekiranya anda memendamkan perasaan.

Sibukkan diri- Suatu kesedihan akan terus menjadi teruk sekiranya anda hanya memikirkan mengenai kesedihan itu. Lakukan sesuatu yang mampu untuk mengalih pemikiran anda. Anda juga boleh membuat perancangan untuk masa depan. Adakah anda akan terus menangis untuk jangka masa setahun dari sekarang? pasti tidak bukan. Lebih baik anda memikirkan mengenai perancangan yang sepatutnya dilakukan daripada memikirkan mengenai kesedihan yang telah dialami. Tinggalkan kesedihan yang dialami dan jadikannya sabagai pencetus motivasi untuk anda terus berjaya pada masa akan datang.

Saturday, October 1, 2011

Sunyii !!!

Posted by atirah mutaza at 1:10 PM 0 comments

.hidup aku yang penuh dengan kesunyian. 

Friday, September 30, 2011

sakit biler dipermaenkan

Posted by atirah mutaza at 11:27 AM 0 comments

kenapa kaw mempermainkan hati dan perasaan aq setelah hati aq ini
mula mencintai dirimu. .
kenapa kaw berkata begitu kepada diriku. .
apakah salah diriku ini
aq hanya manusia biasa yang ingin disayangi dan dihargai oleh dirimu. .
kenapa kaw wat aq begini??
kenapa??kenapa??




Posted by atirah mutaza at 10:11 AM 0 comments
AQ DOWN GILER

Thursday, September 29, 2011

Pesan pada hati

Posted by atirah mutaza at 10:59 AM 0 comments


Perkara yang amat menyakitkan dan sering terjadi pada kita pabila menyintai seseorang namun orang yang kita amat dambakan kasihnya menyintai orang lain.. Terasa pedih dan hilang satu semangat baru untuk bangun



Menyintai seseorang kadang tidak memerlukan sebab yang terlalu terperinci.. Kadang tanpa kekuatan di dalam diri, hilang satu nada yang berirama.. Jika berani untuk bercinta, berani jua untuk meluahkan..

Pesan pada hati

Agar selalu kuat dalam mencari diri.. Usah di rindu pada yang telah pergi.. Moga tiada kekangan yang membawa pedihnya hati..

Pesan pada hati
Biar saja rindu itu berlabuh.. Jangan terlalu asyik di dalam angan angan.. Biar saja menjadi kenang kenang agar hati ini selalu saja kuat.. Kuat di dalam mencari diri, suatu tika dulu akulah insan bertuah.. Tapi kini, aku lemah tanpa ada kamu..

Hati merintih, hati terluka
Bukan hati ini tidak tahu mana sakitnya.. Cuma hati ini degil.. Hati ini asyik teringat pada satu tatap wajah.. Hati ini amat rindu.. Hati ini amat dambakan.. Kita yang dulu.. Menyintai seseorang bukan bererti memilikinya

"Cinta adalah keabadian dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dimiliki"
Melepaskan sesuatu tidak bermakna kita akan terus di dalam kalah yang berpanjangan.. Kadang ada sebab tertentu, kita terpaksakan lepaskan orang yang kita sayang

Walau cinta dikhianati, maafkanlah.. Walau sesukar mana.. Maafkanlah.. Cuma hati ini tak mungkin akan melupakan penipuan tersebut

Jika Dia Memang Pelabuhan Hati Terakhirku

Sungguh cinta tak ada yangg salah,
Ia wujud sebagai anugerah dari Allah SWT menjadi penyejuk jiwa kita yang lemah,
dan kadang kadang memberi warna dunia kian indah..

Dalam hening yang sepi
kita luahkan hasrat hati bersama doa..
kita berharap Allah SWT mahu menerima.. Mahu mendengar..
kerana di atas kehendak DIA lah semua ini ada..

Cinta yang nyata hadir di dalam jiwa kita..

Ya ALLAH..
Jika memang dia untukku..
jagalah kami dengan kasih dan sayangMu,
jika memang dia pelabuhan hati terakhirku..
naungi kami dgn rahmat serta redhaMu Ya ALLAH..
amin...

:: teman hari ::

"Seolah cinta itu mematikan hatinya membutakan cahaya yang ada"


Nota:
Usah mengharapkan dan merindui seolah bagaikan pungguk rindukan indahnya purnama.. Yang berlalu biarkan saja pergi.. Andai suatu hari nanti, ada jodoh di antara kamu dan dia.. Pasti akan tiba saat itu..


Pabila cinta dikhianati.. Dan masih mengharap.. Maafkan lah.. Dan mulakan hidup baru~

Thursday, September 22, 2011

Posted by atirah mutaza at 12:36 PM 0 comments
tolong ar jangan nak sibuk or stalker hal aq ar . .aq x suka tahu tak.

Sunday, September 18, 2011

kau tak patut!!!!

Posted by atirah mutaza at 10:11 AM 1 comments
kaw tak patut wat mcm tu. .
tu kan lagu masa kita bersama dulu. .
tak patut ko bg kat girlfriend kaw yg sekarang nie. .
bile aq tgok aq terasa giler ar. .
ye ar tu lagu kita dulu. .
jgn ar nak share dgn gf kaw. .
wlau ape pown ko x patut wat mcm tu. .
tlong ar jgn sma kan aq dgn gf kaw yg sekarang nie. .

Monday, September 5, 2011

Aq Benci Lelaki

Posted by atirah mutaza at 8:24 AM 0 comments
aq benci semua laki kat dunia nie
yang die owang tahu sakit kan hati pompuan
tipu,mainkan pompuan,mainkan perasaan pompuan
tak pernah nak jujur  tu je ar yg die owang tahu. .
laki kat dunie nie senua x leh percaya. .

THANKS SANGAT2 COZ TIPU AQ R

AQ BENCI LELAKI !!!!
 

LUKA LARA HATIKU Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei