Saturday, May 28, 2011

~B R A C E S~

Posted by atirah mutaza at 11:59 AM
B R A C E S
what is braces??
braces ialah pendakap gigi yang membetulkan susunan gigi,jogang dan juga bagi gusi yang mempunyai masalah
pada zaman sekarang braces itu sudah menjadi trend coz ramai memakai braces hanya disebabkan trend. .
tapi sekarang ini aq bukan lah nak cakap pasal trend
aq nak share sikit bile hati nie terbuka nak pakai braces n care apabila mula2 sekali nak pakai braces nie
coz ramai yang tanya pasal sakit ke x pakai braces nie??susah makan ke x??macam2 lagi lah
now ira nak share

firstly,sebelum nie ira x de pown perasaan nak pakai braces coz tak berani
tapi parent ira ade jugak suruh pakai tapi time tu hati nie still tak minat lagi nak pakai braces,terutama bila dengar kena cabut gigi dahulu. ira pown lagi bertambah tak nak la. .hehehe
tapi tak lama kemudian kakak sedara ira pown pakai braces. .die lah yang bnyak bg thu ira mengenai baces nie. .bnyak kali jugak la ira tanya walaupown bnde tu dah bnyak kali kakak sedare ira cite. .
ira pown fikir pnya fikir akhirnya membuat keputusan bahawa ira mahu g klinik gigi tapi bukan pasal braces. .ia mengenai gigi ira kuning. .
then parents ira pown bawa la ira ke klinik gigi yg cousin ira g tu. .masa jmpa Dr tu ira menanya jika ade ape2 cara untuk menghilangkan kuning yang ade kat gigi ira nie. .Dr pown bg thu caranya ialah memakai gel untuk putihkan gigi. .tapi sebelum tu ira harus susun balik gigi coz gigi ira tidak tersusun. .dengar cara itu ira pown harus memakai braces. .

first doktor just check gigi dahulu then membuat x-tray sebelum ira pakai untuk tahu teruk ke tidak jongangnya ira nie n berapa batang yang kena cabut. .Dr bagitahu gigi ira tak la jogang sangat. .then kena cabut empat batang gigi 2 ats n 2 bwah. .n kena tampal di bhgian gigi hdapan yg berlubang

pada next appointment aq kena cabut gigi,hati nie time tu takut sngat coz x pernah cabut gigi kat klinik.
masa cabut tu mula2 Dr akn cucuk dahulu ubat bius dekat gusi yang tempat gigi yang kene cabut. .sebanyak 2 kali. .then Dr biarkan bpe minit bagi ubt bius tu kebas kan mulut smpai bile Dr usik gusi aq,aq dah tak terasa.masa cabut tu tak sakit just rasa macam bnde ketat yang perlu dicbut. .aq pown x sedar bile gigi dah cabut,thu2 je dah cabut. .lepas cabut Dr akn bagi kapas dan ubt tahan sakit. .bile ubat bius tu dah habis pastia kan rasa sakit jugak tapi depend pada setend2 owang la kalau yang jenis x tahan sakit macam aq die akn makan ubt tahan sakit tu, then bagi yang tahan sakit die tahan je la tanpa makan ubt. .

then lepas seminggu aq cabut 2 batang gigi,aq pown cabut la lg 2 batang gigi lagi. .cara cabut kali nie plak laen sakit coz Dr laen. .Dr yang nie pula die mnggunakan ubat bius spray bkan cucuk. .ubat bius spray nie biusnya kurang sikit then die sekejap saja,x sma mcm ubt bius yang dicucuk. .masa cabut tu terasa la jugak sakitnya sikit. .

lepas tu bape mnggu kemudian aq tampal gigi hadapan yang berlubang tu n pasang getah bagi merenggang kan gigi belakang aq itu supaya senang nanti untk meletakkan besi tu. .

setelah 2 or 3 mnggu mcm tu akhirnya aq pasang braces. .mula2 Dr letak dahulu besi yang berbentuk gigi itu bagi besi tu menjadi tempat yang mengikat wire nnti. .then melekatkan besi bentuk empat segi di setiap gigi. .after that ltak wire n pasangkan getah yang berwarna warni. .getah tu kowang boleh pilih sendiri colour ape yang kowang nak pakai. .tapi kowang akan terasa sakit sikit coz first time pakai n wire ketat. . tapi jangan risau sakit tu tak lama. .one more thing jgan takut untuk makan nasi lepas pakai tu k x semestinya kena makan bubur. .coz masa ira tu ira belasah je makan nasi. .hehehe

apabila kowang dah memakai braces kowang akan kena beli 3 jenis benda iaitu:
1.berus gigi khas braces,berus gigi tu berbentuk seperti berus gigi biasa cuma berus die berlainan sedikit dan   berus gigi tu boleh didapati di guardian n watson. .
2.berus gigi interdental untuk mengosok dicelah-celah gigi bagi mengeluarkan sisa2 makanan yang ade di celah gigi. .berus nie boleh dibeli di watson or guardian. .
3.air kumuhan ini hanya perlu digunakan semnggu 2 kali rasa. .hehehe,sowy la ira x ingt bpe kali coz dah lama x pakai. .n hnya di jual di klinik gigi sahaja. .

follow up
setelah dah pakai braces,kowang akan ade follow up bagi setiap bulan untuk tukar getah n wire. .

selepas 9 bulan tu kowang akan kena pakai getah bagi menarik gigi kowang kebelakang. .getah itu boleh dicabut. .tapi ia perlu memakainya setiap hari dan mnukarkannya pada setiap pagi selepas gosok gigi. .

0 comments:

 

LUKA LARA HATIKU Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei